.

 

Problem utvrđivanja vlasništva napuštenih i neregistrovanih vozila i olupina sa javnih površina te prodaja ili uništenje istih bila je tema sastanka održanog 01.12.2022. godine u prostorijama Općinskog suda u Sarajevu. 

Predstavnici Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo te Ministarstva komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša razgovarali su sa predsjednikom suda, Damirom Batotićem, o mogućim zakonskim rješenjima navedenog problema.

Naime, na području Kantona Sarajevu trenutno se nalazi preko 1.000 napuštenih motornih vozila i olupina koji ne samo da zauzimaju javne parking i zelene površine nego predstavljaju i sigurnosni problem za građane. Riječ je vozilima čiji su vlasnici za sada nepoznati, a veliki broj tih vozila korišten je i za počinjenje različitih krivičnih djela.

Predstavnici Ministarstva informisali su prisutne da je na području Kanona Sarajevo akcija premještanja napuštenih vozila otpočela 13.10.2022. godine. Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo koordinira akcijom čiji su nosioci Ministarstvo saobraćaja KS i KJKP „Rad“. Krajnji cilj  je oslobađanje parking mjesta na javnim parking prostorima.

MInsoabracaja2644

Na sastanku je istaknuto da trenutno najveći problem predstavljaju neregistrovana vozila čiji se vlasnici ne mogu utvrditi. S tim u vezi u planu je da se utvrdi procedura uništenja ili prodaje ovakvih vozila kako bi se ovaj višegodišnji problem konačno riješio.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je lokaciju na koju će se predmetna vozila odlagati sve do donošenja odgovarajućih propisa kojim će se regulisati  visina troškova premještanja i odlaganja vozila i olupina, način utvrđivanja vlasništva, procjena vrijednosti vozila... Nakon što se utvrdi procedura i donesu odgovarajući propisi, moći će se pristupiti prodaji ili uništenju napuštenih vozila koja su deponovana.

 DBAtotic205

Poštovane/i,

Dobrodošli na web stranicu Općinskog suda u Sarajevu. Naš osnovni zadatak je dosljedno sprovođenje principa zakonitosti i ustavnosti te neovisno i transparentno postupanje u svim sudskim postupcima.
Cilj nam je da učesnicima u postupcima koji se provode pred ovim sudom omogućimo kvalitetnu i blagovremenu pravnu zaštitu uz poštivanje principa jednakosti svih pred zakonom kao i uspostavljanje povjerenja građana u objektivno i nepristrasno postupanje sudija u svim predmetima.
Iskreno se nadamo da ćete na našoj web stranici pronaći potrebne informacije, a informacije koje se ne nalaze na istoj, dobiti putem naših telefonskih linija.
Vaša mišljenja, prijedloge i sugestije o web stranici možete dostaviti putem emaila info@oss.ba

S poštovanjem,
Damir Batotić

 

 

 

 

 

stecaj