.

Sastanak Damira Batotića, predsjednika Općinskog suda u Sarajevu i Darje Kadenić Softić, ministrice pravde i uprave Kantona Sarajevo, održan je 14.11.2022. godine u Kabinetu predsjednika. Cilj sastanka bio je predstaviti aktivnosti koje je novoimenovani predsjednik do sada pokrenuo, kao i probleme u radu suda za koje smatra da je potrebno prioritetno rješavati.

Predsjednik je na početku sastanka pozdravio prisutne, zahvalio im se na dolasku te iskazao nadu da će ovaj sud nastaviti, kao i do sada, dobro sarađivati  kako sa Vladom Kantona Sarajevo tako i sa resornim ministarstvima. On je istakao da je u proteklom periodu, otkako je preuzeo dužnost, analizirao rad suda i sudskih odjeljenja te s tim u vezi konstatovao da je što hitnije potrebno unaprijediti rad Zk ureda na način da se uredi prostor za čekanje, ubrza protok stranaka te da se uz saglasnost Vlade KS  poveća broj referenata u šalter sali Zk ureda kako bi se omogućilo brže postupanje po zahtjevima, a ujedno i smanjile svakodnevne gužve.

Nadalje, uz podršku nadležnog Federalnog Ministarstva pravde neophodno je što prije okončati postupak elektronskog povezivanja sa nadležnim MUP-om KS i Poreznom upravom FBiH. Također je potrebno u saradnji sa Ministarstvom finansija KS riješiti pitanje prodajnih mjesta sudskih taksi koje bi građani mogli kupiti u blizini ili unutar zgrade suda.

Na sastanku je razgovarano i o komunalnim predmetima koji godinama opterećuju rad suda i onemogućavaju potpunu ažurnost. Predsjednik je naglasio da se u rješavanje navedenog problema treba aktivnije uključiti i Vlada Kantona Sarajevo sa resornim ministarstvima, a kroz eventualno usvajanje liste socijalno ugroženih kategorija stanovništva te omogućavanje subvencija za iste. Također bi bilo potrebno ažurirati podatke o komunalnim predmetima u kojima je novčani dug otplaćen. Predsjednik je informisao ministricu da zbog velikog broja kako komunalnih tako i druge vrste arhiviranih predmeta ovaj sud uskoro neće imati gdje smjestiti spise te je iznalaženje rješenja za nedostatak  arhivskog prostora prioritetno.

Nakon održanog sastanka konstatovano je da je dobra saradnja i sa Vladom KS i sa resornim ministarstvima ključna za rješavanje navedenih problema suda.

Osim predsjednika Batotića i ministrice Softić Kadenić, sastanku su prisustvovali i Irena Zima, pomoćnica ministrice, Senada Smajiš, sekretar Općinskog suda u Sarajevu te Mirzet Sudžuka, šef sektora sudske uprave

 DBAtotic205

Poštovane/i,

Dobrodošli na web stranicu Općinskog suda u Sarajevu. Naš osnovni zadatak je dosljedno sprovođenje principa zakonitosti i ustavnosti te neovisno i transparentno postupanje u svim sudskim postupcima.
Cilj nam je da učesnicima u postupcima koji se provode pred ovim sudom omogućimo kvalitetnu i blagovremenu pravnu zaštitu uz poštivanje principa jednakosti svih pred zakonom kao i uspostavljanje povjerenja građana u objektivno i nepristrasno postupanje sudija u svim predmetima.
Iskreno se nadamo da ćete na našoj web stranici pronaći potrebne informacije, a informacije koje se ne nalaze na istoj, dobiti putem naših telefonskih linija.
Vaša mišljenja, prijedloge i sugestije o web stranici možete dostaviti putem emaila info@oss.ba

S poštovanjem,
Damir Batotić

 

 

 

 

 

stecaj