.

 

U sarajevskom Općinskom sudu 19.01.2021. godine organizovan je sastanak predsjednice suda, Janje Jovanović te Envera Hadžiahmetovića,  novoimenovanog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Sastanku su prisustvovali i savjetnik ministra, predsjednica Izvršnog odjeljenja suda, sudija Amela Balić, te predsjednik Odjeljenja za rješavanje po vjerodostojnoj ispravi-Grbavica, Nenad Banduka.

U uvodom dijelu sastanka predsjednica Jovanović je istakla da je ovaj sud već godinama zatrpan komunalnim predmetima koji uveliko opterećuju sud. „Mi smo nadležni da rješavamo strukturne predmete, a ne da budemo naplatna služba komunalnih preduzeća. Mi bismo trebali biti posljednja adresa kojoj bi se obratila komunalna preduzeća nakon što iskoriste sve druge mehanizme naplate svojih potraživanja od dužnika prije nego pokrenu tužbu“- izjavila je predsjednica Jovanović.

Krajem svake godine veliki broj tužbi pristigne od strane javnih komunalnih preduzeća. Tako je, naprimjer, Odjeljenje za rješavanje po vjerodostojnoj ispravi tokom 2020. g. zaprimilo čak 80.785 novih predmeta i iako je urađeno 81.581 predmet, neriješenih je ostalo 965.945. I pored brojnih projekata koji su pokrenuti, problem komunalnih predmeta u ovom sudu se godinama ne rješava.

Učesnici sastanka su se usaglasili da su glavni problemi ogromnog broja tužbi neuredna evidencija komunalnih preduzeća, tužbe koje se podnose protiv umrlih lica kao i  netačne adrese dužnika. Nadalje, veliki broj tužbi podnosi se radi minornih iznosa od 5 ili 10 KM, a samo formiranje jednog predmeta, kojih ovaj sud ima gotovo milion, košta Kanton Sarajevo čak 75KM.

IMG 6853

Iz navedenih razloga predsjednica je zatražila od novoimenovanog ministra da se što prije krene u rješavanje pitanja enormnog broja komunalnih tužbi kao i problema naplate sudske takse koju ova preduzeća ne plaćaju. 

Shodno navedenom, ministar Hadžiahmetović je rekao da je potrebno što prije izvršiti nadzor nad sistemom naplate potraživanja komunalnih preduzeća kako se ne bi sudu nepotrebno podnosile tužbe za iznose koje su građani u međuvremenu izmirili, zatim da se uvede sistem inkasanata i sistem obavještavanja dužnika o visini duga, a putem telefona ili putem pošte prije nego se podnese tužba te da se u skorije vrijeme riješi i pitanje naplate sudske takse koju javna komunalna preduzeća uglavnom ne plaćaju.

Na kaju sastanka je dogovoreno da ministar u skorije vrijeme posjeti i Odjeljenje za sporove male vrijednosti Ilidža i upozna se sa stanjem tog odjeljenja koje također ima  veliki broj neriješenih komunalnih predmeta, tužbi podnesenih uglavnom od strane upravitelja zgrada.

 

Dobrodošli na web stranicu Općinskog suda u Sarajevu

Na našoj stranici možete pronaći informacije o Općinskom sudu u Sarajevu, organizaciji, nadležnostima, strukturi i o ostalim relevantnim podacima.

Naš rad predstavlja simbiozu pregalaštva i humanosti kako bi  naši klijenti, građani, imali što objektivniju i funkcionalniju uslugu.

Modernizacijom i profesionalnijim pristupom upravljanju i organizaciji rada Općinskog suda nastojimo biti točak promjena u cjelokupnom pravosuđu jer smo svjesni činjenice da je uspjeh Općinskog suda u Sarajevu istovremeno i uspjeh pravosudne i ekonomske reforme u Bosni i Hercegovini.

Vaši komentari, mišljenja i prijedlozi o web stranici su dobrodošli!

Nadam se da ćete posjetom našem web sajtu pronaći sve neophodne informacije koje Vam trebaju.

S poštovanjem,
Janja Jovanović

 

 

 


javnioglas