.

 

U Multimedijalnoj sali sarajevskog Općinskog suda 29.12.2020. godine održan je sastanak   na temu sigurnosti pravosudnih institucija u Kantonu Sarajevo, sa posebnim akcentom na slučajeve sve češćih anonimnih dojava o postavljanju minsko-eksplozivnih naprava u pravosudnim institucijama.

Sastanak je održan u organizaciji Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a istom su prisustvovali Amina Begović, zamjenica predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu,  Janja Jovanović, predsjednica Općinskog suda u Sarajevu, Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS, Almir Pašić, načelnik Kriminalističko-obavještajne jedinice MUP-a KS kao I predstavnici Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine Dženad Grošo, direktor, Edin Vehabović, pomoćnik direktora te  Mirza Biber, zapovjednik Odjeljenja sudske policije sudova u KS.

Na sastanku je konstatovano da Palata pravde, u kojoj su smješteni sarajevski Kantonalni i Općinski sud te Kantonalno tužilaštvo KS, ima najsloženiju sigurnosnu situaciju jer se radi o velikom prostoru, velikom broju uposlenika, ali i najfrekventnijoj pravosudnoj instituciji u koju dnevno uđe nekoliko hiljada stranaka. Dojava o postavljanju minsko-eksplozivne naprave u navedenim pravosudnim institucijama predstavlja veliki izazov i posao sa sudsku policiju, ali i problem za institucije. S tim u vezi predsjednica Jovanović je istakla da svaka dojava o postavljenoj minsko-eksplozivnoj napravi u Općinskom ili Kantonalnom sudu rezultira ne samo evakuacijom svih uposlenika koji po nekoliko sati izostaju sa radnih mjesta, nego i odlaganjem velikog broja ročišta.

IMG 6757

“Analizom smo utvrdili da je tokom posljednje dojave odgođeno čak 64 ročišta. I sudu i strankama u postupku prouzrokuju se ogromni troškovi, a da ne govorimo o tome koliko se poremeti cijeli radni process”, istakla je Jovanović.

S obzirom da su anonimne dojave o postavljenim minsko-eksplozivnim napravama u pravosudnim institucijama u posljednje vrijeme jako učestale te da znatno utječu na  rad i normalno funkcionisanje pravosudnih institucija u Kantonu kao i na efikasnost pravosuđa u cjelini, učesnici sastanka su se usaglasili da je nužno poduzeti određene aktivnosti s ciljem sprječavanja anonimnih dojava kao I adekvatnog kažnjavanja počinioca ovakvog krivičnoj djela. 

S tim u vezi zaključeno je da je potrebno izvršiti određene analize prethodnih anonimnih dojava, zatražiti izmjenu određenih zakonskih propisa koji se tiču telekomunikacija, obezbijediti personalno i materijalno-tehničko jačanje u smislu sigurnosti i tehničke zaštite pravosudnih institucija u Kantonu Sarajevo, te poduzeti aktivnosti na dodatnom unapređenju operativne saradnje između Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije.

 

Dobrodošli na web stranicu Općinskog suda u Sarajevu

Na našoj stranici možete pronaći informacije o Općinskom sudu u Sarajevu, organizaciji, nadležnostima, strukturi i o ostalim relevantnim podacima.

Naš rad predstavlja simbiozu pregalaštva i humanosti kako bi  naši klijenti, građani, imali što objektivniju i funkcionalniju uslugu.

Modernizacijom i profesionalnijim pristupom upravljanju i organizaciji rada Općinskog suda nastojimo biti točak promjena u cjelokupnom pravosuđu jer smo svjesni činjenice da je uspjeh Općinskog suda u Sarajevu istovremeno i uspjeh pravosudne i ekonomske reforme u Bosni i Hercegovini.

Vaši komentari, mišljenja i prijedlozi o web stranici su dobrodošli!

Nadam se da ćete posjetom našem web sajtu pronaći sve neophodne informacije koje Vam trebaju.

S poštovanjem,
Janja Jovanović

 

 

 


javnioglas