.

 

U Izvršnom odjeljenju Općinskog Suda Sarajevo trenutno radi 25 sudija. Osnovna nadležnost ovog odjeljenja je prinudno ostvarivanje potraživanja koje sud određuje i provodi na osnovu izvršnih isprava i vjerodostojne isprave i to samo na osnovu mjenice i čeka.

Izvršenje se provodi na predmetu izvršenja koji predloži tražilac izvršenja u izvršnom prijedlogu. Ukoliko se izvršenje provodi pljenidbom, procjenom i prodajom pokretnih stvari, odnosno ukoliko se tražilac izvršenja opredjeli da namiri utvrđeno potraživanje izvršenjem na pokretnim stvarima koje su u vlasništvu izvršenika izvršne radnje, u tom slučaju vrše  sudski izvršitelji. Službu sudskih izvršitelja čini  šef Službe i 16 izvršitelja od kojih su dva raspoređena u Izvršno odjeljenje po vjerodostojnoj ispravi. Bitno je naglasiti da je ova Služba u prethodna tri mjeseca  sve naloge sudija za provođenje izvršnih radnji unijela u kompjutersku bazu tako da će se ubuduće moći pratiti rad svakog pojedinačnog izvršitelja kao i Službe u cijelini.

Izvršno odjeljenje od 18.08.2008. godine otpočelo je sa postepenim uvođenjem predmeta u CMS i sa obukom određenog broja sudija, saradnika, upisničara i sudskih izvršitelja.

 

Dobrodošli na web stranicu Općinskog suda u Sarajevu

Na našoj stranici možete pronaći informacije o Općinskom sudu u Sarajevu, organizaciji, nadležnostima, strukturi i o ostalim relevantnim podacima.

Naš rad predstavlja simbiozu pregalaštva i humanosti kako bi  naši klijenti, građani, imali što objektivniju i funkcionalniju uslugu.

Modernizacijom i profesionalnijim pristupom upravljanju i organizaciji rada Općinskog suda nastojimo biti točak promjena u cjelokupnom pravosuđu jer smo svjesni činjenice da je uspjeh Općinskog suda u Sarajevu istovremeno i uspjeh pravosudne i ekonomske reforme u Bosni i Hercegovini.

Vaši komentari, mišljenja i prijedlozi o web stranici su dobrodošli!

Nadam se da ćete posjetom našem web sajtu pronaći sve neophodne informacije koje Vam trebaju.

S poštovanjem,
Janja Jovanović