.

 

Uz podršku USAID-ovog projekta Pravosuđe protiv korupcije (Projekt), 2.12.2021.g., održan je sastanak između sudija krivičnih odjeljenja Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu na temu unaprjeđenja rada na predmetima visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala (VNKOK). 

 

Sastanku su prisustvovali: sudije Kantonalnog suda u Sarajevu – Adisa Zahiragić (predsjednica krivičnog odjeljenja), Sanela Rondić, Melika Murtezić, Elvira Begović, te sudije Općinskog suda u Sarajevu – Tanja Curović (predsjednica Krivičnog odjeljenja), Ajla Papović Mujan, Srđan Skoko, Tin Begtašević i Jasmina Sazdovski.

Na početku sastanka predstavnici Projekta su dali kratki prikaz aktivnosti podrške Projekta partnerskim sudovima u periodu decembar 2021. – septembar 2022. godine i naglasili važnost povratnih infomacija od partnerskih institucija o rezultatima te podrške, kao i o izazovima s kojima se susreću sudije u radu na VNKOK predmetima. Takođe, učesnici su upoznati sa činjenicom da je veliki broj preporuka za unapređenjem rada na predmetima VNKOK uključenih u projektne analize, uvršteno u Reformski program koji je usvojilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) u maju 2021. godine. Ove analize su upravo rezultat konsultacija sa profesionalnom zajednicom, prvenstveno sudijama i tužiocima koji rade na ovim predmetima.

 

DSC 0939

 

U nastavku sastanka, svoja iskustva u radu sa Projektom izložile su predsjednice krivičnih odjeljenja i sudije Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu:

Istaknuto je da su iskustva oba suda veoma pozitivna, kao i da je rad sa Projektom dao jedno drugačije iskustvo, posebno imajući u vidu pokazano razumijevanje i spremnost Projekta da prati potrebe sudova, što obuhvata i pomoć koju je Projekat u prethodnom periodu pružio kako bi se poboljšala tehnička opremljenost sudova. Kao rezultat ove podrške opremljena je dodatna prostorija sudnice 2 u Kantonalnom sudu Sarajevo. Upravo zahvaljujući ovoj podršci, omogućeni su pretresi u predmetima sa većim brojem optuženih uz poštivanje zaštitnih mjera za sprječavanje pandemije. Također, istaknuta je potreba za nabavkom dodatnih projektora/grafoskopa za druge sudnice.

Preuzmite kompletan Izvještaj sa zaključcima

 

 

Dobrodošli na web stranicu Općinskog suda u Sarajevu

Na našoj stranici možete pronaći informacije o Općinskom sudu u Sarajevu, organizaciji, nadležnostima, strukturi i o ostalim relevantnim podacima.

Naš rad predstavlja simbiozu pregalaštva i humanosti kako bi  naši klijenti, građani, imali što objektivniju i funkcionalniju uslugu.

Modernizacijom i profesionalnijim pristupom upravljanju i organizaciji rada Općinskog suda nastojimo biti točak promjena u cjelokupnom pravosuđu jer smo svjesni činjenice da je uspjeh Općinskog suda u Sarajevu istovremeno i uspjeh pravosudne i ekonomske reforme u Bosni i Hercegovini.

Vaši komentari, mišljenja i prijedlozi o web stranici su dobrodošli!

Nadam se da ćete posjetom našem web sajtu pronaći sve neophodne informacije koje Vam trebaju.

S poštovanjem,
Janja Jovanović

 

 

 

 

 

stecaj